Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidan
 

Orginal för tryck. Använd med fördel Adobes programsvit för orginalframställning (Indesign, Illustrator och Photoshop). QuarkXpress är också ett alternativ som stöder den färgrymd som krävs för tryck och print. Microsoft Office med Word och PowerPoint lämpar sig dåligt för framställning av tryckorginal. Använder du något annat program än de vi rekommenderar så spara alltid filen som en tryckupplöst PDF-fil.

Om din tryckfil är i layoutprogrammets filformat skall du alltid skicka med layoutens bilder och grafikkomponenter samt de typsnitt som används. Zip-komprimera mappen med filerna innan sändning så minskar risken att filerna blir skadade vid överföringen.

Om din tryckfil är en högupplöst PDF så se till att all grafik är inbäddad och att texter är vektoriserade.

Behöver du hjälp med layout och orginalframställning så kan vi på Ranhammar hjälpa dig att framställa enklare tryckalster. Vi kan också förmedla hjälp för mer krävande designarbete.

Vektorgrafik kan förstoras oändligt utan kvalitetsförsämring. Används oftast på grafiska komponenter som logotyper, tecknade illustrationer eller dekor skapade i Illustrator eller liknande program. Typiska filsuffix är .eps eller .ai. Vektorformatet är också ett sätt att säkra att texter återges korrekt.

Pixelgrafik används i huvudsak för återgivning av fotografiska bilder eller illustrationer i tryck. Typiska filsuffix är .tif, .jpg och .psd, men även .eps (Encapsulated Post Script) är ofta förekommande. I motsats till vektorgrafik är pixeluppbyggd grafik upplösningskänslig vid återgivning. Vid för låg upplösning blir pixelgrafik oskarp i tryck. Upplösning på pixelgrafik anges i ppi eller dpi (Points Per Inch respektive Dots Per Inch). Rådgör gärna med oss om lämplig upplösning beroende på vad som skall produceras. 

upplösning för tryck illustration

Vektorgrafik är uppbyggd av bezierkurvor där form och innehåll bygger på matematiska algoritmer. Pixelgrafik (till höger ovan) består av pixlar där varje pixel återger ett medelvärde av den färgton i orginalbilden som skall avbildas.

Tumregler för upplösning. I listan nedan kan ni se våra rekommenderade upplösningar för olika produkter och material för bästa resultat.
Rolluper, vepor, canvastavlor, textilewall, banderoller mm. : 150 dpi

(rollupfilm, popupfilm, canvasmaterial, PVC)
Fasadbilder (nätvinyl eller polyester): 80 dpi
Affischer (papper): 200 dpi

Checklista Digitalprint. För att undvika de vanligaste felkällorna vid digitalprint har vi tagit fram den korta checklistan nedan. Läs den och bocka av så minimeras risken för felaktiga utskrifter med tidsspill och onödiga merkostnader som följd.

  • Printfilerna skall vara i 100% storlek som tryckoptimerade pdf-filer eller eps-filer. Lämplig upplösning är 150-200 dpi. I de fall orginalen framställts i en annan skala skall detta tydligt framgå vid lämning. Om orginalet är framställt i 50% format bör printfilen följdaktligen ha en proportionell upplösning på 300-400 dpi för att inte tappa i kvalitet vid utskrift.
  • Glöm inte utfall och skärmärken.
  • Färgrymd skall alltid vara CMYK (cyan, magenta, gul, svart) på samtliga grafiska komponenter. Kom ihåg att konvertera bilder och andra grafiska element till CMYK innan lämning till oss.
  • Logotyper, symboler och texter skall helst vara i vektorformat, även de i CMYK-läge. På så sätt undviks typsnittsproblem vid utskrift.
  • Om ditt orginal är en Photoshopfil så skall eventuella lager vara sammanslagna. Undvik hård jpeg-komprimering för att inte tappa i kvalitet.
  • Vid filöverföring via Internet skall filerna zip-komprimeras.

Om du inte har ett inlogg för filuppladdning så kan du registrera dig här.

Senast publicerad: 230531 | Powered by SiteSmart